måndag 9 april 2018




Blogg. 22/3. 
Kursstart. 
Full rulle som vanligt och jag försöker få ett grepp om vad kursen handlar om. Vi kommer ha flera uppgifter i denna kurs och det kommer vara många olika delar som teori, praktiskt arbete och presentationer. Jag känner mig redan fullproppad med information så det blir till att gå igenom kursguiden grundligt för bättre inblick så jag kan strukturerar upp mitt arbete. Ska bli kul och spännande att få arbeta med maskiner i denna kurs och det känns verkligen som en relevant del som slöjdlärare att behärska dessa. 

23/3. Workshop symaskinen. 
Kul att sätta igång med att sy. Det är mycket information kring olika tekniker, sömmar och olika symaskiner. Jag prövade på några olika maskiner och alla beter sig olika även om de har samma grundfunktioner. Problem med maskinerna uppstår hela tiden och genom att sy mycket och med olika maskiner lär jag mig bättre och snabbare hur problemen skall åtgärdas. Att ha instruktionsmanualen till hands underlättar markant då man slipper att gissa sig till lösningen. Övning ger färdighet. Arbetsställningen känns som en viktig del när man syr. Märkte att jag fick ont i axlar, ländrygg och nacke när jag satt fel. Om man syr ofta och länge är det viktigt att ha detta i åtanke så inga skador blir permanenta. Det finns alltid risk att skada sig genom att man blir stucken av synålen. Jag försöker hela tiden vara vaksam vart jag har fingrarna och när jag trär över och undertråd så stänger jag av elen och drar ut kontakten för att förhindra att jag syr mig i fingret. I skolan anser jag att lärare alltid skall ta riskerna för att ska sig först och visa på hur skador kan förebyggas på bästa sätt. Jag sydde en tygkasse som jag skall ha när jag handlar just för att inte konsumera massa plastpåsar. Det hade vart kul att sy en tavla i textil och använda mig av olika blandtekniker. Jag försökte skissa lite och kom på en idé. Jag får se hur den passar ihop med kursen mål då det viktigaste för mig just nu är att klara av skolan och få godkänt. Det är lite synd att jag hämmar mig genom att först tänka på betygen och vad som krävs för att nå dem, för att låta idéerna komma i andra hand. Å andra hand får jag ju då tänka på ett annorlunda sätt än om jag hade skapat något helt kravlöst på min fritid. Det känns i alla fall kul att vi skall få slöjda på för fullt under kursen. Keep the spirit going!



Dock känner jag rent spontant att jag inte kommer att behöva använda alla maskiner för att tillverka arkadkabinetten och det mesta av arbetet kommer att ligga i att montera och programmera spelen och styrningen. Det är mycket delar som måste beställas och jag är rädd att de inte kommer fram i tid, då står arbetet stilla och tyvärr har vi kursmål som måste uppfyllas och jag vill inte riskera att inte klara kursen för att mitt projekt inte innefattar tillräckligt mycket arbete med exakt alla maskiner. Pratade med lärare på kursen angående min idé men denna person var skeptisk till att det skulle hinnas med eller att kursens alla mål skulle täckas. Detta gör mig irriterad och jag känner att jag nog överger detta projekt och ta ett säkrare som inte är lika tidskrävande. På ett sätt känner jag här att utbildningen hämmar mina idéer. Detta skapar i sin tur olust till att skapa då jag måste anpassa mig till kursens mål. Skitsamma. Jag vill nog göra ett instrument istället, fast inte något alltför avancerat. Jag får tänka över detta ytterligare.



29/3. Workshop rit och skiss.
Idag gick vi igenom olika rit och skisstekniker. Jag är van att skissa för hand sen innan då jag tecknar mycket men har mindre erfarenhet i att arbeta i 3-D program i datorn. Ett program vi gick igenom var ”Sketchup” vilket var kul och intressant. Just 3-D program kan vara mycket användbart om man vill göra detaljerade skisser med detaljer i 3-D vy. Men det krävs att man lär sig programmet bra om man skall kunna utnyttja det fullt ut. ”Sketchup” var relativt lätt men fortfarande krångligt vissa gånger. Tror absolut att elever i ung ålder kan lära sig digital 3-D med lite övning. Detta kan vara ett bra komplement till skissandet för hand. En annan skissteknik jag använder är att använda ritplatta och göra bilden/skissen digitalt i ”Adobe Draw”. Fördelen med detta är att det går snabbt och man kan testa olika färgkombinationer med ett knapptryck istället för att man skall färglägga hela skissen för hand. Det är alltid bra att kunna olika skisstekniker och man skissar på olika sätt beroende på vad skissen skall vara till. Ibland behövs exakta ritningar med mått och ibland fyller skissen en rent estetisk funktion för att förmedla en känsla. Att kombinera en teknisk skiss med en mer konstnärlig som förmedlar känsla ger en bra helhetsbild. Själv tycker jag rent tekniska skisser kan ta bort känslan för föremålet som skall skapas så det kan vara bra att kombinera. Framförallt är skissen en fantastisk metod för att förmedla en vision eller idé för andra. Jag kommer i mitt fördjupningsarbete försöka använda mig av en digital skiss i kombination med handritade, samt en 3-D skiss i ”Sketchup”.

3/4. Workshop. Maskinvård.
Idag hade vi en genomgång av vård av de olika maskinerna i verkstaden. Detta behöver man kunna för att åtgärda fel som uppstår, byta slitna delar samt för att kunna utföra ett säkert arbete. Byte av slipplattor, montering av hyvelblad samt byte av sågblad. Som slöjdlärare kommer vi dagligen arbeta med maskiner och därför känns det som en visäntlig del att kunna underhålla dem. Jag har nu valt att jag vill göra en trumma som kallas Cajon som del av mitt fördjupningsarbete. Cajun är en trumma som är byggd som en låda. Låter lätt men det är mycket man behöver tänka på om resultatet skall bli bra. Jag skall börja med att skissa upp hur den skall se ut. I en Cajun kan man få med många olika trumljud i en och samma trumma. De är lätta att ta med sig om man exempelvis vill spela utomhus vilket blir kanon nu när sommaren snart är här.


Blogg. 5/4. Workshop metall.
Verkligen inspirerande dag. Vi fick designa några ringar snabbt för att sedan göra dessa i koppar eller silver. Alla i klassen hade olika idéer på hur deras ringar skulle se ut vilket var inspirerande att se. Jag lär mig bra i grupp då inspirationen kommer lätt genom att se hur andra arbetar. Däremot blir det väntetider på verktyg och när vi skulle hårdlöda så fick man stå i kö. Detta känns inte helt optimalt då jag själv behöver få sitta med tekniken länge för att få den att sitta. Det blir till att fortsätta en annan dag och jag fick bokat in en dag i HDKs smyckesverkstad med handledning. Känner att när tiden är en faktor och det bara blir en dag som idag då vi har genomgång så blir det för mig stressigt. Stress känns inte som en del som borde vara närvarande i en verkstad då det blir lättare att tappa koncentrationen och skada sig. För mig går säkerheten först och det tar emot att behöva vara snabb och effektiv i förhållande i att ta sig tid när man arbetar. Vi är alla olika. Det är en relativt kort kurs med många moment så det finns inte mängder med tid att fördjupa sig i något än. Helst av allt hade velat sjunka in i en teknik och förkovra mig i denna under lång tid. Men inspiration fick jag i mängder idag och jag lyckades i alla fall få fram 3 ringar, 2 i koppar och en i silver. Kommer försöka lägga mer tid på att göra ett smycke, alltid kul att ge bort ett föremål man gjort eller att ha det själv. Det var lärorikt att hårdlöda i små detaljer vilket jag tror kommer vara användbar kunskap. Att kunna jobba med små ting känns för mig lika viktigt som att jobba med stora ting när det kommer till att slöjda. I säkerhetssynpunkt finns det ju alltid risk att skada sig och i arbetet med tunna metaller finns det stor risk för att skära sig eller få flisor. Vid lödningen finns det alltid brandrisk då brandfarliga gaser antändliga. Just nu känner jag stor lust till att skapa men likaså olust då det är tidsramar och kunskapskrav som måste nås för att klara kursen. Jag väljer att tänka positivt nu och ser man på det från den ljusa sidan så lär jag mig massa nytt, får vara i verkstaden och arbeta och öka på mina ämneskunskaper inom slöjd.

6/4. Workshop. Svarv.
Idag gick vi igenom svarvning vilket var mycket lärorikt. Jag svarvade en skål av björk som ska bli del till en mortel. Just nu vill jag tillverka föremål som jag kan ha användning av själv. Jag kommer inte använda någon svarvning i mitt bygge av Cajonen (trumlådan). Jag tänker därför göra en Maracas i trä. Det är många delar som behöver svarvas till denna typ av instrument vilket känns som ett lärorikt projekt att ha vid sidan av cajunbygget. Med Cajonen kommer jag arbeta mer med raka former medan vid bygget av en maracas kommer det vara runda.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar